Gratis verzending vanaf €65,-​
Hoe werken de verschillende tabakskoppen, hoe werkt een shisha kopje, hoe werkt een tabakskopje, hoe werkt een shisha kop, welke shisha kopjes zijn er, welke tabakskoppen zijn er, waarom een HMD kiezen, waarom een hofscreen set kiezen, welk kopje moet ik kiezen, wat is de beste tabakskop, welke shisha kop is het beste, welke tabakskop rookt het beste, welk shisha kopje rookt het beste, welke tabakskop is de allerbeste, beste shisha kopje, beste tabakskop, beste tabakskop kopen, beste shisha kopje kopen,

Hoe werken de verschillende tabakskoppen?

Door de jaren heen zijn er diverse waterpijp kopjes bijgekomen en daarom kan er verwarring ontstaan over wat het beste is en hoe dit nu werkt. Zo zijn er namelijk de traditionele/klassieke tabakskoppen, Phunnel bowls en vortex bowls. Deze kopjes beschikken over unieke rookmogelijkheden en bieden verschillende smaakkwaliteiten aan. Daarom is het de bedoeling dat na deze blog iedereen weet wat het beste bij hen past. 

De klassieke tabakskoppen:

Sinds het begin van het waterpijp roken zijn er de klassieke porseleinen tabakskoppen. Deze tabakskoppen worden veelal bij de traditionele waterpijpen geleverd zoals Khalil Mamoon, El Nefes, Farida en El mas. Deze tabakskoppen zijn uitsluitend bedoeld om te roken met folie. Dit komt, omdat er op deze tabakskoppen geen Oduman Ignis of Schoorsteen van Amy Deluxe past. De tabakskoppen verschillen in grootte, maar werken ieder hetzelfde. Zo zitten er gemiddeld vijf gaten in de kop en is het de bedoeling dat over heel het kopje de tabak verspreid wordt. Hierna dient er een folie-laag over de tabakskop gedaan te worden en dienen er gaatjes geprikt te worden. 

U kunt vervolgens kiezen om te roken met Quick-Light kolen of met natuurkolen. Na het aansteken van de kolen kunt u de kolen plaatsen en kan er gerookt worden. 

Om de smaak van de tabak of steam stones nog beter te proeven wordt het aangeraden dat u gebruikt maakt van een Flavor Saver of een kolennet van Amy Deluxe. Dit plaatst u op de tabakskop met folie waarna de kolen geplaatst kunnen worden. Door één van deze elementen te gebruiken brandt de waterpijptabak niet zo snel aan. Hierdoor kunt u langer roken van de shisha met een goede smaakbeleving. 

De voordelen van deze tabakskoppen zijn: 
 • De waterpijp tabak wordt vrij snel verhit waardoor u maar één à twee minuten dient te wachten met aan-hijsen. Hierna kan er direct gerookt worden. 
 • Er gaat in de meeste tabakskoppen met folie niet heel veel tabak of steam stones waardoor u vaker kunt roken van de tabaksverpakkingen. 
 • Doordat de smaak vrij snel verhit wordt proeft u de smaak van de tabak beter. 
 • Voor zware rokers is dit de meest logische manier van roken, omdat de kolen dicht tegen de tabak liggen waardoor deze redelijk sterk wordt. 
De nadelen van deze tabakskoppen zijn: 
 • U dient bij iedere waterpijpsessie een nieuw stuk folie af te scheuren. Hierdoor kost het meer moeite om een tabakskop klaar te maken in vergelijking met de standaard kopjes van Amy Deluxe. 
 • Bij het roken met meerdere personen aan één waterpijp verbrandt de smaak sneller. Dit komt, omdat de kolen dicht tegen de folie aanliggen. Deze manier van roken is het beste geschikt voor één waterpijpslang met één waterpijproker. 

De Phunnel Bowls: 

Deze tabakskop is vrij nieuw in de waterpijpwereld en is in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Deze tabakskoppen beschikken namelijk over één groot gat in het midden waardoor de waterpijptabak niet door het gat kan vallen. Verder is dit voor de Steam stones ook ideaal aangezien deze erg sappig en klein zijn. Hierdoor kunnen er geen steentjes in de waterpijpvaas terecht komen. 

Dit soort tabakskoppen worden bij weinig waterpijpen geleverd, omdat dit duurdere tabakskoppen zijn dan de klassieke kopjes. Dit komt, omdat deze koppen gemaakt worden van steen of van steen met een geglazuurde laag. Hierdoor blijft de smaak niet hangen in de tabakskop en kan er dus met plezier verschillende smaken in gerookt worden. Dit is ook makkelijk met het schoonmaken, omdat er geen resttabak in vast blijft zitten. Zo worden de koppen ook niet zwart zoals die van Amy Deluxe na een tijdje. 

Maar hoe kan deze tabakskop nu het beste gebruikt worden?

De Phunnel Bowl kan op twee manieren gebruikt worden en dit maakt het zo fijn. U kunt er namelijk voor kiezen om waterpijpfolie over de tabakskop heen te doen en een tabaksnet of Flavor Saver erop te leggen, maar u kunt ook kiezen voor een HMD. 

Niet iedere Phunnel Bowl beschikt over de mogelijkheid om een HMD erop te zetten, maar namen zoals Hookain, Kalifa, Werkbund of Oblako bieden de mogelijkheid om een HMD te plaatsen. Verder zijn er ook nog complete sets van Amy Deluxe zoals de Amy Glassi Globe, Amy Glaszi set of Amy siliconen Glassi Globe. 

De meest populaire HMD’s zijn Lotus Kaloud en Oduman Ignis. Deze merken bieden de beste rook- en smaakbeleving waardoor optimaal gerookt kan worden. Echter is de Lotus Kaloud aan de prijzige kant in vergelijking met de Oduman Ignis, maar toch is Lotus Kaloud het eerste bedrijf dat dit systeem ontworpen heeft. Dit bedrijf maakt de producten van hoogwaardige kwaliteit waardoor het roken echt genieten is. 

Hoe lang dien ik te wachten voor rook?

U kunt de HMD plaatsen op het tabakskopje waarna er twee of drie kolen ingelegd worden. In de HMD van Lotus Kaloud kunnen twee kolen erin en de derde kan er bovenop gelegd worden. Bij de HMD van Oduman kunnen er direct drie kolen in. 

U dient 5 tot 10 minuten te wachten met hijsen, omdat de HMD de tabak vanzelf verwarmt. Hierdoor wordt de smaak geleidelijk verwarmd en kunt u direct lekker roken. 

Na 10 à 15 minuten wordt aangeraden om het derde kooltje eruit te halen en de deksel op het heat management systeem te zetten. Zo blijft de smaak langer fris en kan later nog de derde kool teruggelegd worden. 

De voordelen van deze tabakskoppen zijn: 
 • Doordat deze koppen maar één gat hebben en een diepe zijkant blijft de waterpijp tabak langer fris. Dit komt, omdat het sap niet weg kan lopen waardoor de tabak minder snel aanbrandt. 
 • Door het gebruik van een HMD kan er erg licht en smakelijk gerookt worden van de waterpijp. Dit zorgt ervoor dat de smaak minder snel sterk wordt en er bijna niet gehoest wordt. 
 • Het gebruik van een HMD zorgt voor grote wolken rook. Hierdoor kunt u enorme wolken uitblazen, maar ook leuke trucjes doen zoals rondjes blazen of tornado’s creëren. 
 • Bij gebruik van een HMD kan er eventueel met meerdere personen aan één waterpijp gerookt worden, omdat de tabak niet zo snel verbrandt. 

De nadelen van deze tabakskoppen zijn: 

 • In de Phunnel Bowl kan redelijk veel tabak. Hierdoor gaat er vaak tussen de 15 en 25 gram in de tabakskoppen. 
 • Op deze manier roken is lekker, maar het kan erg prijzig zijn, omdat de tabakskop en de HMD apart aangeschaft dienen te worden. 

De Vortex Bowls: 

Deze tabakskoppen lijken erg veel op de Phunnel Bowl, maar het is toch net iets anders. Dit komt, omdat de Vortex Bowl in het middenstuk van de tabakskop een aantal gaten heeft zitten. Hierdoor kan de tabak alsnog niet in de vaas terecht komen, omdat deze gaten namelijk klein genoeg zijn. Door de diepte van de kom is deze kop heel lang populair geweest onder waterpijprokers. Dit komt, omdat door de diepte er meer tabak in kan waardoor er langer gerookt kan worden. Zo kunnen er meerdere rondes kool gerookt worden met deze tabakskop, omdat er vaak minimaal 20 gram tabak in het kopje gaat.

Door de kleine gaten aan de onderkant van het middenstuk is de air flow van deze kop een stuk beter dan die van de Phunnel Bowl of de klassieke tabakskop. Verder zorgen de kleine gaten ervoor dat de tabak of steam stones niet door de kom heen kunnen vallen in de vaas. Hierdoor blijft de smaak minder sterk en kan er langer genoten worden van een zachte waterpijp. 

Deze tabakskoppen worden overigens bijna bij geen een waterpijp of shisha geleverd, maar dienen apart aangeschaft te worden. De meeste waterpijpen bieden de klassieke tabakskop of een standaard klei/porseleinen kop waar een schoorsteenijzer op kan. Dit product is dus echt voor de liefhebbers die hier speciaal naar op zoek zijn. 

Hoe werkt deze tabakskop dan? 

U dient de tabakskop te vullen tot aan de rand van de kom met waterpijp tabak of steam stones, waarna de aluminiumfolie strak over de tabakskop heen getrokken dient te worden. Doordat de folie er strak overheen zit blijft de warmte goed in de kop hangen. Doet u dit niet dan wordt de tabak minder verhit waardoor er minder smaakbeleving is. 

Zoals eerder is benoemd wordt het aangeraden om met een kolennet of Flavor Saver te roken op de folie. Door dit te doen blijft de smaak simpelweg langer fris en kunt u langer genieten van de waterpijpsessie. U kunt zelfs nog een tweede ronde kolen op de kop doen, omdat er genoeg tabak of steam stones is deze kop gaan. Dit zorgt uiteindelijk ervoor dat de onderkant op lange termijn pas verhit wordt. 

De Vortex Bowl kan in de meeste gevallen geen HDM bovenop geplaatst krijgen. Dit komt, omdat deze kopjes vaak niet afgestemd zijn op de grootte van de Oduman Ignis of Lotus Kaloud. Dit zorgt ervoor dat de HMD er van af glijdt tijdens het roken wat kan leiden tot ernstige schade op de vloer of tapijt. 

De voordelen van deze tabakskoppen zijn: 
 • Doordat de tabakskop erg diep is kan er meer tabak in. Dit zorgt ervoor dat u langer gebruik kunt maken van één gevulde tabakskop. Zo dient u niet twee keer een kopje te maken, maar is één keer genoeg voor twee rondes. 
 • Door de kleine gaten in het midden kunnen er geen shisha tabak of steam stones in de vaas vallen. Hierdoor blijft het water verser en wordt het roken minder scherp. 
 • U kunt met twee personen makkelijk roken van deze tabakskop, omdat er meer tabak in zit. Dit zorgt ervoor dat de smaak langer mee kan gaan zelfs met twee personen. 

De nadelen van deze tabakskoppen zijn: 

 • U dient de tabakskop apart aan te schaffen, omdat deze niet vaak geleverd worden bij de waterpijp. 
 • Er kan alleen maar gerookt worden met folie wat resulteert is extra werk. 

Welke tabakskop raden wij aan? 

Nu de verschillende koppen en mogelijkheden uitgelegd zijn zullen wij aangeven welke wij zelf het fijnste in gebruik vinden. 

Wij van Beiroet Shisha roken op verschillende manieren zoals met HMD, Amy Deluxe kopje en met folie. Van ieder wordt aangegeven welke het fijnste is in zijn categorie. 

Kopje met HMD: 

Zodra wij gebruik maken van de HMD worden in feite twee tabakskop merken gebruikt en dat zijn de tabakskoppen van Hookain, maar ook de Ferris Bowl van Hookah John. De tabakskoppen van Hookain zijn fijn, omdat deze zowel met HMD als met folie gerookt kunnen worden. Hierdoor is er continu de keuze om iets anders te doen. In de Ferris Bowl daarentegen valt de HMD precies in. Dit zorgt ervoor dat de smaak goed verwarmd wordt en er geen warmte kan weggaan. Hierdoor gaat de smaak sneller aan, maar komt er ook meer rook van de waterpijp af. De HMD die wij zelf gebruiken is de Oduman Ignis, omdat dit een goedkoop en beter alternatief is dan de Kaloud Lotus. Hier kunnen namelijk direct 3 kolen in zonder dat er één kooltje bovenop dient te staan. 

Amy Deluxe kopje: 

De koppen van Amy Deluxe zijn over het algemeen allemaal prima om van te roken, echter maken wij zelf gebruik van de kop met netje erin. Dit zorgt ervoor dat de smaak niet tegen de kop aan brandt, maar in het netje blijft. Hierdoor wordt de kop niet zo vies en kan er heel lang gerookt worden van de kop. Van al de Amy Deluxe koppen is dit dan ook onze favoriet en aanrader. 

Kop met folie: 

Voor het roken met folie zijn bijna al de tabakskoppen geschikt, maar maken wij zelf gebruik van de Hookain Lit Lip, Hookah John Harmony Bowl en de Hc highfire kop. Deze koppen zijn ideaal, omdat er redelijk veel smaak in kan en er dus lang gerookt kan worden van de kop. Zelf maken wij ook gebruik van een tabaksnet zoals die van Amy Deluxe. Hierdoor brandt de smaak niet zo snel aan en kan er minimaal één uur gerookt worden van de kop. 

Vond u dit nu een leuk artikel en wilt u meer op de hoogte gehouden worden van onze blogs, aanbiedingen en tips en tricks? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief en hier zullen wij u maandelijks op de hoogte houden van de aanbiedingen blogs. 

Geef een reactie

CONTACT

Beiroet Shisha
Rucphen
+31642502765
info@beiroetshisha.nl
KvK: 72814136

© 2023 Beiroet Shisha

Winkelwagen

0
image/svg+xml

Geen producten in de winkelmand

Verder winkelen